Waarom je een elektrische palletwagen nodig hebt

Heb je een warehouse, distributiecentrum, winkel met een grote oppervlakte of ben je actief in de transportwereld? Dan heb je ongetwijfeld baat bij een palletwagen. De elektrische palletwagen brengt ten opzichte van een traditionele palletwagen, ook wel de handpompwagen genoemd, een hoop voordelen met zich mee. Wil je weten waarom je de machine nodig hebt? Lees dan snel verder.

Voor wie is de elektrische palletwagen handig?

Een palletwagen is een waardevolle machine voor in magazijnen, distributiecentra en andere logistieke omgevingen waar goederen op pallets worden verplaatst. Het belangrijkste doel van een palletwagen is om het logistieke proces efficiënter te maken en personeelsleden te ontlasten. 

  • Warehouses/magazijnen
  • Distributiecentra
  • Vrachtwagenchauffeurs
  • Verkopers 
  • Vakkenvullers
  • Productiemedewerkers

Waarom is de elektrische palletwagen handig?

Een elektrische palletwagen maakt het mogelijk om grote hoeveelheden goederen in één keer te verplaatsen, wat resulteert in een snellere en efficiëntere goederenstroom. Hierdoor kunnen werknemers meer taken in minder tijd uitvoeren, wat de productiviteit verhoogt. En uiteraard levert de tijdsbesparing ook meer geld op.

Het gebruik van een elektrische palletwagen vermindert de fysieke inspanningen van werknemers, omdat ze niet handmatig zware goederen hoeven te tillen. Hierdoor wordt het risico op letsel en vermoeidheid lager, wat leidt tot een veiligere werkomgeving. Palletwagens zijn ontworpen met ergonomie in gedachten, waardoor ze comfortabel en gemakkelijk te bedienen zijn. Hierdoor kunnen werknemers hun taken met minder inspanning en stress uitvoeren.

Een palletwagen is ook geschikt voor gebruik in verschillende omgevingen en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Ze zijn ideaal voor het verplaatsen van goederen op vlakke en gladde oppervlakken, zoals in warehouses en laaddocks. 

Een duurzame keuze

De elektrische palletwagen is ook een duurzame keuze, omdat ze milieuvriendelijk zijn en geen schadelijke stoffen uitstoten, zoals heftrucks met een verbrandingsmotor dat wel doen. Daarnaast hebben ze weinig bewegende onderdelen en dat zorgt ervoor dat defecten en onderhoud minimaal zijn. Een kleine kanttekening is dat de machine wel stroom verbruikt, wat ook voor extra kosten zorgt, maar de kosten zijn te verwaarlozen als we die vergelijken met hoeveel tijd en geld het je oplevert. Het wordt nog interessanter als je als bedrijf zelf energie opwekt, door middel van zonnepanelen.

Waar je rekening mee moet houden

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de elektrische palletwagen een grote accu nodig heeft als je ‘m ook intensief wilt gebruiken. De accucapaciteit is vaak beperkt en het is verstandig om te kiezen voor een model met een snellaadfunctie. Zodat tussen de werkzaamheden door de machine weer kan worden opgeladen.

De elektrische palletwagen is helaas ook minder geschikt voor ruw terrein. Op gladde ondergronden is het model prima te gebruiken en te besturen, maar voor oneffen magazijnvloeren en beschadigde wegdelen bij bijvoorbeeld het laaddock, is het model minder geschikt. Dat geldt overigens ook voor de pompwagen die je met de hand moet bedienen, maar het is het noemen waard.

Een ander nadeel is dat een elektrische palletwagen logischerwijs duurder is dan de handpompwagen. Maar stiekem is het geen nadeel, omdat de elektrische variant enorm veel voordelen met zich meebrengt, waaronder het realiseren van een tijd- en kostenbesparing.