Dit wil je weten over kruipruimte isoleren

De kruipruimte isoleren is een belangrijke taak om je huis effectief te isoleren. Door je woning te isoleren, kun je aanzienlijk besparen op energiekosten, vochtproblemen en schimmelvorming voorkomen en genieten van een optimaal binnenklimaat, zowel in de winter als in de zomer. Maar het isoleren van een kruipruimte kan op verschillende manieren worden gedaan en de prijzen lopen uiteen. In onze blog zullen we dieper ingaan op het isoleren van de kruipruimte en de verschillende soorten isolatiematerialen die je kunt kiezen.

Verschillende soorten isolatiemateriaal voor kruipruimte isoleren

Voor de kruipruimte isoleren kun je kiezen uit verschillende isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, EPS, XPS en PUR. De keuze van het materiaal hangt vooral af van je budget en de gekozen isolatiemethode. Over het algemeen worden glaswol, steenwol en EPS-parels gekozen vanwege hun hoge isolatiewaarde, vochtbestendigheid en brandwerende eigenschappen. Hoewel EPS-parels duurder kunnen zijn dan glaswol en steenwol, zijn ze milieuvriendelijk en recyclebaar, terwijl PUR-schuim minder populair is vanwege het feit dat het minder milieuvriendelijk materiaal is en de aanhoudende geur na het aanbrengen.

Waar je ook op kunt letten is de isolatiewaarde van de isolatiematerialen. Het ene materiaal isoleert beter dan het andere. Zo staan materialen, zoals glas- en steenwol en EPS-parels, bekend om hun hoge isolatiewaarde, terwijl ze ook andere belangrijke eigenschappen hebben, waardoor het betere keuzes zijn. Op het gebied van prijs is bijvoorbeeld PUR-schuim een interessante optie.

Uiteenlopende kosten van een kruipruimte isoleren

De kosten van de kruipruimte isoleren kunnen variëren, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en eventuele extra werkzaamheden. Extra kosten kunnen onder andere ontstaan door het aanbrengen van een toegangsluik, het uitgraven van de kruipruimte als die minder dan 50 centimeter hoog is en de arbeidsuren van een specialist. Voor een gemiddelde woning kunnen de totale kosten voor kruipruimte-isolatie variëren van €3.500,- tot €6.000,-, inclusief isolatiemateriaal, extra werkzaamheden, arbeidsuren en voorrijkosten.

Zelf isoleren of een specialist inschakelen?

Als je zelf gaat isoleren, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn, variërend van ongeveer €5,- tot €25,- per m². Afhankelijk van het gekozen materiaal en de grootte van de kruipruimte. Het is echter essentieel om af te wegen of zelf isoleren wel de beste optie is. Een specialist heeft de expertise om effectief te isoleren, wat uiteindelijk leidt tot optimale resultaten. Een onjuiste isolatie kan leiden tot hogere energiekosten, een minder comfortabel binnenklimaat en mogelijke vochtproblemen en schimmels.

Subsidie van de overheid

Om de investering te verlagen, kun je overwegen om subsidie aan te vragen bij de overheid. Subsidies worden verstrekt als je in een jaar tijd één of meerdere verduurzamende maatregelen uitvoert. Hoe meer verduurzamende projecten je laat uitvoeren, des te hoger de subsidie die je kunt ontvangen. De subsidie kun je aanvragen via de website van de RVO.

Start met het isoleren van de kruipruimte 

Je hebt nu een goed beeld van wat er nodig is voor een kruipruimte isoleren en wat ongeveer de kosten zijn. De laatste tip die we willen geven is om verschillende offertes op te vragen en de prijzen te vergelijken, zodat je uiteindelijk de beste installateur kunt kiezen. Begin met vergelijken en ga naar Isolatiespecialist.nl!