Een deurkruk vervangen

Een deurkruk vervangen doe je zo

Je nieuwe deurkruk is binnengekomen en je kunt niet wachten tot je het eindresultaat kunt bekijken. Het juiste deurbeslag is immers een belangrijk detail voor consistentie in je interieurstijl. Voordat dat moment gekomen is, moet je oude deurkruk echter eerst vervangen worden. Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld. Vooral als je niet bepaald de doe-het-zelver bent. Gelukkig vertellen we je in dit blog hoe je eenvoudig je deurkruk kunt vervangen. Lees snel ons handige stappenplan.

Stap 1. De oude deurkruk vervangen

Om te beginnen moet eerst de oude deurkruk verwijderd worden, of je nu een Limburgia deurkruk hebt of iets anders. Schroef de schroefjes of boutjes van de plaat los en scheidt de krukstift van elkaar. De krukstift is de metalen pen die de twee klinken met elkaar verbindt. Je haalt nu makkelijk het complete deurbeslag van je deur af.

Stap 2. Ga de materialen na

Controleer nu of je alle nodige materialen bij de hand hebt. Voor de meeste deurkrukken op rozet zijn de volgende benodigdheden nodig:
  • 2 schroeven met borgmiddel
  • 1 vierkante krukstift van 8 bij 8 mm
  • 2 deurkrukken met inbusboutjes en borgmiddel
  • 2 onderrozetten, rechts- en linksverend
  • 2 ronde of vierkante doorzichtige kunststof ringen
  • 1 inbussleutel
  • 2 covers

Stap 3. Teken de rozet af op de deur

Om nauwkeurig te weten waar de rozet geplaatst moet worden, is het belangrijk dat je de horizontale schroefgaten aftekent op de deur. Dit doe je door de krukstift door de deur te steken en de onderrozet andersom om de stift te schuiven. Nu kun je makkelijk en handig de gaatjes aftekenen. Let op dat je de gaatjes horizontaal aftekent en dat de onderrozet waterpas staat. Stap 4. Gaten boren Zodra je de gaten duidelijk hebt afgetekend is het tijd om de gaten te boren. Let er hierbij op dat je tot aan het slot boort en vooral niet erdoorheen. Anders beschadig je het geheel. Doe dit dan ook met een 5 mm boor en haal het insteekslot helemaal uit te deur. Op die manier voorkom je dat er houtsnippers in het slot komen of alles op een andere manier beschadigd raakt. In dat geval vervalt namelijk je garantie.

Stap 5. Onderrozet vastmaken

Na het boren zet je de stift opnieuw in het slot en schroef je de onderrozet vast aan beide kanten van de deur. Let er hierbij op dat de smalle wand van de stift aan de kopse kant van de deur zit. Zorg voor het monteren ervoor dat je zeker weet of je aan de rechtswijzende of aan de linkswijzende zijde van de deur bezig bent. Dat is vanwege de veer die in de rozet zit. Wijst de deurklink naar links aan jouw kant? Dan heb je ook de linkswijzende rozet nodig en vice versa. Heb je dat duidelijk, dan kun je de cover op de onderrozet klikken.

Stap 6. De deurkruk plaatsen op de krukstift

Dan is het nu tijd voor het laatste deel: het bevestigen van de deurklink. Zet de krukstift dusdanig in het midden van het slot dat beide zijden even ver uitsteken. Plaats daarna de kunststof ring over de stift en zet hier de deurkruk op. Zet de deurkruk vast op de stift met het inbussleuteltje, en geniet van je mooie nieuwe deurbeslag!

Meer klus- en woontips

Behoefte aan meer klus- en woontips? Bekijk dan eens onze informatie blog.