Huis verkopen? Dan eerst en energielabel aanvragen!

Bij het verkopen van uw woning komen behoorlijk wat zaken om de hoek kijken. Veel van de noodzakelijke regelingen lopen via de notaris. Dit geldt echter niet voor het verplichte energielabel. Daar dient u zelf voor te zorgen. Lange tijd kon men dit eenvoudig zelf regelen door eigenhandig een energielabel samen te stellen aan de hand van een vragenlijst. Op basis al uw antwoorden werd er dan een klasse afgegeven. Deze A-, B- of C-klassen gaven aan hoe het met de energiezuinigheid in de woning is gesteld. Tegenwoordig kunt u het energielabel niet meer zelfstandig opmaken. U dient hiervoor een afspraak te maken bij een energieadviseur. Deze komt bij u thuis langs om de woning te bekijken en maakt vervolgens het energielabel voor u op. Op deze manier hebben kopers van een woning de garantie dat de informatie uit het energielabel correct is.

Zo werkt het energielabel aanvragen

De eerste stap die u dient te nemen bij een energielabel aanvragen is een offerte aanvragen bij verschillende energieadviseurs. Tarieven verschillen namelijk nogal en elke adviseur heeft een eigen uurtarief. Sommige adviseurs rekenen daarnaast extra kosten, bijvoorbeeld reiskosten. Wanneer u verschillende offertes heeft aangevraagd, heeft u direct een beeld van de gemiddelde kosten voor een energielabel.

Afspraak maken met de energieadviseur

Heeft u eenmaal uw keuze voor een energieadviseur gemaakt, dan neemt u contact met hem op en maakt u een afspraak voor het bekijken van uw woning. Wanneer de adviseur bij u langs komt, dient u persoonlijk aanwezig te zijn. U kunt dan eventuele vragen beantwoorden en wellicht zijn er bouwtekeningen die het werk van de adviseur wat kunnen versnellen. Is er sprake van een bestaand energielabel aanpassen, dan zal de adviseur alleen de door u aangepaste wijzigingen bekijken. Vergeet niet om bij uw offerteaanvraag aan te geven dat het om een aanpassing van een bestaand energielabel gaat.

Wettelijk bent u verplicht om bij de overdracht van de woning, het energielabel aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. Kunt u dit niet, dan volgt hier een automatische boete op. 

Meer informatie op: https://energielabel-kopen.nl/