Waarom een meerpuntsaansluiting?

Alles over een meerpuntsaansluiting

Waarom een meerpuntsaansluiting? Deze vraag krijgen we vaker, daarom vertellen we er hier graag meer over. De meerpuntsaansluiting wordt ook wel de driepuntsaansluiting genoemd en deze wordt voornamelijk gebruikt als insteekslot voor voordeuren en achterdeuren. Dit is omdat die deuren dan op drie plekken beveiligd zijn. Wel zo fijn.

Soort meerpuntsaansluiting

De meerpuntsaansluiting kan op 2 manieren worden bediend. Is jouw 3 puntsaansluiting cilinderbediend? Dan gaat je deur open door middel van een sleutel in een cilinder. Deze meerpuntsaansluiting wordt vooral bij voordeuren gebruikt omdat deze een vaste knop hebben. Gaat je deur aan allebei de kanten open met een deurkruk of een draaibare knop? Dan kies je beter voor een krukbediende meerpuntsaansluiting. Dit wordt veel gedaan voor bijvoorbeeld achterdeuren.

Schoten

Het belangrijkste van een meerpuntsaansluiting is natuurlijk dat deze inbraakwerend is en dat deze jou een veilig gevoel in je eigen huis geeft. Daarvoor hebben sloten sterke schoten die de deur in het kozijn vergrendelen. Er zijn hier 3 varianten voor die we hier uitleggen.
  • Blokschoten: deze komen het meeste voor bij de standaard sloten. Dit is een rechthoekig blok van bijzonder sterk staal dat door de sluitplaat in het kozijn gaat.
  • Haakschoten: meerpuntsaansluitingen hebben vaak een haakschot. Dit schot doet zijn naam dan ook eer aan. Deze haakt in de sluitkom en creëert daardoor een hele sterke weerstand. In sommige situaties is een haakschot zelfs verplicht door Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).
  • Rolnokken: rolnokken zijn kleine en uitstekende voorwerpen die van boven naar onder een sluitplaat inschuiven en zo de deur op slot zetten. Je vindt deze constructie vaak in oudere deuren die van kunststof gemaakt zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over meerpuntsaansluitingen en andere manieren om je woning goed te beveiligen? Lees dan wat andere veiligheidsblogs van ons.