Waarom zijn laadpalen zo duur?

Overweeg je de aanschaf van een laadpaal dan is het slim om van tevoren na te gaan wat laadpalen kosten. De prijs van een oplaadpaal kan namelijk flink oplopen afhankelijk van verschillende zaken. Ga door met lezen als je wilt weten wat een laadpaal kost en waarom laadpalen zo duur zijn.

De prijs van laadpalen

Wil je een oplaadpaal kopen, dan komt hier een vrij duur prijskaartje bij kijken. De prijs van een oplaadpaal kan worden onderverdeeld in de aanschafprijs en de installatiekosten, waarbij je kunt uitgaan van € 800 tot wel € 3.500 in totaal. Hoeveel de prijs precies bedraagt hangt af van de soort laadpaal, het merk, de laadcapaciteit, de afstand tot de meterkast en een eventuele verzwaring van de meterkast.

De prijs van elektrische auto’s 

Eén van de redenen waarom laadpalen zo duur geprijsd zijn, is de prijs van elektrische auto’s. Elektrisch rijden wordt met de dag mee populairder waardoor de vraag naar deze voertuigen blijft stijgen. Dit heeft een stijging in de prijs van elektrische auto’s en dus ook laadpalen als gevolg, maar volgens onderzoek zal de prijs over een jaar of 2 aanzienlijk omlaag gaan waardoor ook de prijzen van oplaadpalen weer zullen dalen. Naast de prijs van elektrische auto’s speelt ook de verhoging in de stroomkosten een rol.

Stijgende vraag

Ook de alsmaar stijgende vraag naar elektrische auto’s op zichzelf zorgt voor een stijging in het aantal laadpalen die nodig zijn om al deze accu’s op te laden. Dit geldt zowel voor oplaadpalen thuis als oplaadpalen die openbaar gesteld worden. Naarmate meer fabrikanten ook oplaadpalen gaan produceren zullen de prijzen dankzij concurrentie weer omlaag gaan.

Eigenaren van hybride auto’s tanken ook 

Als je een hybride auto hebt en je dus kunt kiezen of je gaat tanken of kiest voor laden aan een oplaadpaal, dan raak je gauw in de verleiding om toch voor de makkelijkste en snelste optie te kiezen namelijk tanken. Omdat er nog zoveel mensen tanken blijft de prijs van oplaadpalen vrij hoog. Pas op moment dat de vraag naar oplaadpalen stijgt, zal de prijs per oplaadpaal dalen.

De veiligheid

Aangezien oplaadpalen heel veilig te gebruiken zijn kan je van een duur prijskaartje uitgaan. Een oplaadpaal zal namelijk niet ontvlammen of oververhitten. Volgens onderzoek is laden aan een oplaadpaal veel veiliger dan tanken met benzine.

Weinig vraag naar laadpalen

De meeste eigenaren van elektrische auto’s besparen op de hoge investeringskosten van een oplaadpaal en gaan naar een publiekelijk laadstation. Hierdoor verkopen oplaadpalen niet snel waardoor de prijzen niet zomaar daalt. Daarnaast zijn er weinig modellen verkrijgbaar waardoor de vraag niet gaat stijgen. Dit zorgt ook voor hoge prijzen die niet snel omlaag zullen gaan tot het aanbod aan modellen oplaadpalen stijgt.

Besparen op een oplaadpaal

Je kunt op de kosten van oplaadpalen besparen door eerst een vergelijking te maken, door een lokale expert in te schakelen voor de plaatsing, door een subsidie aan te vragen en door op zoek te gaan naar acties of aanbiedingen op oplaadpalen.