Wat maakt een Mexicaanse hangmat uniek?

Wie een hangmat wil kopen komt allerlei uitvoeringen tegen. Je hebt de Braziliaanse, Colombiaanse en Mexicaanse hangmat. Er is ook nog de ‘normale’ of westerse hangmat, met een netstructuur en met spreidstokken aan de uiteinden, maar deze is een stuk minder comfortabel. Je doet er beter aan om te kiezen voor de Mexicaanse hangmat of de Braziliaanse. Wat het verschil is en wat de Mexicaanse hangmat uniek maakt, lees je in dit artikel.

Mexicaanse hangmat vs westerse hangmat

Hoewel de hangmat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, is er een westerse variant ontwikkeld met spreidstokken. Sommige mensen kennen zelfs alleen dit type hangmat. De spreidstokken houden de hangmat als een soort gespannen doek recht, waardoor je er meer op ligt dan dat je er in weg kunt zakken. Waarom deze toevoeging gedaan is, is voor liefhebbers van hangmatten vaak een raadsel, omdat een hangmat zonder spreidstokken veel lekkerder ligt. Je kunt, als je helemaal omsloten in de hangmat wilt liggen, in de lengte gaan liggen. Wil je wat actiever liggen zonder helemaal omsloten te worden met stof? Dan kun je in een hangmat zonder spreidstokken ook overdwars liggen. Met een Mexicaanse hangmat kopen heb je beide keuzes.

Mexicaanse hangmat vs Braziliaanse hangmat

De Mexicaanse hangmat is van een dunner geweven stof dan de Braziliaanse uitvoering. Deze laatste is zeer dicht geweven waardoor het meer als een stof van bijvoorbeeld kleding oogt. De hangmat is daardoor meer winddicht dan de Mexicaanse versie. In de zomer bieden Mexicaanse hangmatten daardoor meer verkoeling doordat de wind er wel doorheen kan. Ook heb je minder het gevoel dat je in een cocon ligt, maar hou je meer contact met de buitenwereld. Wat je prettiger vindt, is uiteraard persoonlijk. Doordat de Mexicaanse versie een netstructuur heeft, kun je er beter niet met kleding met ritsen of knopen in liggen, deze kunnen vast komen te zitten in de stof van de hangmat.

Hangmat ophangen en gebruiken

Voor iedere hangmat is de manier van ophangen hetzelfde. Dit kan tussen twee bomen of één boom of paal en de gevel. Ook is een standaard voor de hangmat ideaal. Hierin lig je veiliger dan in een boom en je kunt hem verplaatsen als je uit de zon of juist in de zon wilt liggen. De Mexicaanse hangmat is verkrijgbaar in meerdere formaten. In een eenpersoons hangmat kun je niet samen liggen, en de maximale lengte om goed te liggen is 1,70 meter. Wanneer je langer bent of samen in de hangmat wilt liggen, kies dan een groter exemplaar. Deze kunnen ook meer gewicht dragen en zijn daardoor geschikt voor zwaardere mensen.

Prijzen van Mexicaanse hangmatten

De prijzen van Mexicaanse hangmatten variëren van onder de 100 euro tot ongeveer 200 euro. Dit is afhankelijk van de grootte en de afwerking. Koop altijd een goede kwaliteit, aangezien er dan ook voor een betere stof gekozen is. Een hangmat van lage kwaliteit gaat in de regel een stuk korter mee. Dit terwijl een hoge kwaliteit hangmat meer comfort biedt en dus ook langer mee gaat. De meeste mensen die eenmaal de hangmat ontdekt hebben, zetten hem ieder jaar bij de eerste lekkere temperaturen alweer klaar. Zo kun je meteen heerlijk genieten van buiten ontspannen. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor de Braziliaanse hangmat.